发文
  • 新手指引 登录 注册
  • APP

我最喜愛的香港奢華酒店.01 - 四季酒店

4721 81
留意番.一:係我最喜愛,唔等於係你最喜愛。我嘅入住期望只係一個正常普通嘅香港人。早checkin 遲 checkout 老馮Upgrade唔係必然。
留意番.二:大部分都係2020年嘅評論,都係自費套房住宿,冇收廣告。
留意番.三:房價可升亦可跌,每口價包嘅服務都唔同,疫情期間住宿嘅設備亦有開有關。
位置:香港四季酒店位處於港鐵香港站上蓋,係中環核心地段,IFC 商場同辦公大樓喺正隔離,對於商務旅客同渡假血拼遊客都非常之方便。亦因為酒店位置於中環海旁,好多房間(包括所有套房)都可以飽覽維港一帶景色。簡單來講:冇得輸。
房間:設計分東方色彩同西式,感覺比較「舊」,但保養維護很好,沒有「殘」嘅感覺。套房有落地玻璃窗,飽覽維港。電視機雖然尺寸有啲細(以套房大小計),但係用上Sony Bravia ,絕對畫面靚。梳化餐枱辦公枱Mini Bar一應俱全。床褥相對比較軟,不過若果唔啱心水,可以有不同嘅硬度選擇。浴室大,浴缸側面有小窗可看風景(不過冇乜好睇)。浴鹽都有兩款可以選擇。浴室備品係Bvlgari,香噴噴。
設備:健身房超大,游泳池很Chill,更衣室更有一流水療設施,冷熱浴池、桑拿蒸氣室(可惜關閉了),絕對適合做完運動或者準備享受Spa嘅人。行政房與及套房嘅住客可以使用四十五樓嘅行政貴賓室 Executive Lounge,一邊食早餐或下午茶,一邊享受海邊美景,又話者黃昏時間,一度飲香檳一度睇日落。
餐飲:入住其間冇食酒店旗下嘅米芝連餐廳,不過食物出品水準出色。早餐在Lobby  Lounge 及 Executive Lounge 吃過,沒有試過room service。Lobby Lounge 係可以叫set breakfast 或不同散點 item,幾本上若果房價已包早餐,係可以任叫任食(不過記得唔好做大嘥鬼)。中式西式日式健康式都有,都好好食。😋下午茶試過係Lobby Lounge、Executive Lounge同 Room service 食過,係四季酒店出名嘅下午茶,同你平時要訂枱食嘅係冇分別,唔留肚食就真係大嘥鬼。😝黃昏雞尾酒就喺 Lobby Lounge 叫小食加酒精飲品 menu,亦試過直接包1400港元一晚嘅 dining credit,可以喺 Lobby Lounge 或 Room Service 叫嘢食,超荀!食物質素好好,第一次食到件 room service 卻有扒房級數嘅牛扒。
服務:Nice。所以人都親切有善,部分員工更可以記得我個姓。呢度冇管家服務,不過四季酒店自己個 App 有 chat service,有真人問答,幾時執房 Turndown 叫下午茶都做得到。生日入住更加送上蛋糕同香檳,每晚開床服務有唔同嘅特色小食,服務一流。
備註:酒店裝修中,預計2021年第一季完成。相信裝修完應該會更加新淨。
酒店外觀
套房之客廳 - 東方色彩設計
套房睡房 - 西式設計
Executive Lounge 跟無敵海景
Executive Lounge 的自助早餐
Executive Lounge 食下午茶
日落喝香檳🍾️
牛扒超正!
游泳池
酒店的生日禮物 - 香檳🍾️跟蛋糕🎂

评分 ( 1人) 威望 理由 总评分: 威望 +3  查看全部评分
大小飞飞
+ 3 恭喜, 每10个回复奖励1个威望, 每贴最高奖励10威望。
鲜花 (20朵) 鲜花榜
张小豆2021-4-13 09:50
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
RichardFayang2021-4-13 01:44
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
王三一2021-2-12 11:57
f20078562021-2-12 11:34
RAFAE12021-1-19 08:23
上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

81 个评论

cat83600  白金会员  2021-1-14 23:51:56  | 显示全部楼层
繁体字可以接受,但是能不能打普通话呢?这又不是广东人的论坛
鲜花 (1朵) 鲜花榜
老柠檬2021-1-17 02:57
waclly83  银卡会员  2021-1-15 00:04:45  | 显示全部楼层
cat83600 发表于 2021-1-14 23:51
楼主明显是香港人。。。。
鲜花 (2朵) 鲜花榜
acbert2021-1-15 20:57
无糖小凯2021-1-15 16:59
送了1朵鲜花:  赞一个!
joe你要么  蓝钻会员  2021-1-15 00:09:37  | 显示全部楼层
20212年的话,还要等18000年,有点久
感谢分享,支持
鲜花 (1朵) 鲜花榜
IcqoDark2021-1-15 00:15
waclly83 发表于 2021-1-15 00:04
这还不如直接打英语,这谁看得懂呀
笨牛吗  钻石会员  2021-1-15 07:18:25  | 显示全部楼层
广东话怎么了,有什么看不懂的,看不懂可以学啊
快乐飞天猪  白金会员  2021-1-15 07:21:22  | 显示全部楼层
看不懂
鲜花 (1朵) 鲜花榜
沪深小赤佬2021-1-18 13:58
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:34:54  | 显示全部楼层
joe你要么 发表于 2021-1-15 00:09
20212年的话,还要等18000年,有点久
謝謝指出問題,已修正。多謝。
鲜花 (1朵) 鲜花榜
飞客30525252021-11-27 14:48
送了1朵鲜花:  谢谢分享!
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:35:34  | 显示全部楼层
莫斯科号巡洋舰 发表于 2021-1-15 01:47
这还不如直接打英语,这谁看得懂呀
提議好好,下次可能出篇英文嘢。
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:36:35  | 显示全部楼层
快乐飞天猪 发表于 2021-1-15 07:21
看不懂
多謝,祝你快啲看得懂哦。❤️
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:37:15  | 显示全部楼层
笨牛吗 发表于 2021-1-15 07:18
广东话怎么了,有什么看不懂的,看不懂可以学啊
終身學習,我的最愛!
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:38:11  | 显示全部楼层
评论内容不可见
需要翻譯嗎?下次出街撞到我,等我翻譯俾你聽。
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:39:26  | 显示全部楼层
cat83600 发表于 2021-1-14 23:51
唔係飛行酒店旅行體驗論壇咩?中文真喺好博大精心哦!
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 08:39:44  | 显示全部楼层
waclly83 发表于 2021-1-15 00:04
Smart!
鲜花 (1朵) 鲜花榜
老柠檬2021-1-17 02:57
苹果树下  黑钻会员  2021-1-15 08:49:44  | 显示全部楼层
都系对面丽思卡尔顿个景靓D……
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 09:12:18  | 显示全部楼层
苹果树下 发表于 2021-1-15 08:49
都系对面丽思卡尔顿个景靓D……
呢個就真係見仁見智,睇你點睇,睇你中意啲咩喇。
xlkpan  黑钻会员  2021-1-15 09:21:05  | 显示全部楼层
传说中的望北楼?
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-15 09:25:12  | 显示全部楼层
xlkpan 发表于 2021-1-15 09:21
传说中的望北楼?
Oh,有啲咩傳說?咩叫望北樓?願聞其詳。