发文
  • 新手指引 登录 注册
  • APP

我最喜愛的香港奢華酒店.02- 瑞吉酒店

3702 83
留意番.一:係我最喜愛,唔等於係你最喜愛。我嘅入住期望只係一個正常普通嘅香港人。早checkin 遲 checkout 老馮Upgrade唔係必然。
留意番.二:大部分都係2020年嘅評論,都係自費套房住宿,冇收廣告。
留意番.三:房價可升亦可跌,每口價包嘅服務都唔同,疫情期間住宿嘅設備亦有開有關。
好吸睛嘅建築物設計
位置:St. Regis 瑞吉酒店位於灣仔港灣徑一號,毗鄰香港會議展覽中心、中環廣場、鷹君中心同華潤大廈,地理位置不錯。酒店本身唔算太高,又俾太多高樓大廈包圍,只得部分高層嘅房間可以有個靚少少嘅罅隙海景。呢個亦都係酒店失分最多嘅地方。 我最喜愛的香港奢華酒店.02- 瑞吉酒店
客廳。因為生日,酒店加上了氣球裝飾。
睡房,好冇景。
浴缸
房間:酒店新開業不過兩年,房間設計都係呢個年代嘅奢華 modern luxury 。房間新鮮保養亦都好好。一入套房就係好chill好relax嘅客飯廳。一個空間兩個廳,無論係食嘢定坐喺沙發hea都可以share 同一個景及同一部電視機。電視機同音響喺LG,電視機尺寸好大。睡房喺客飯廳後面,有單人沙發同另一張枱。睡床跟床頭櫃設計下過心思,方便住客。衣帽間及浴室在睡房右手邊,超大!浴室備品係 Remede,浴袍同拖鞋係 Frette。浴缸好大,設在窗邊,可以欣賞到銅鑼灣避風港一帶另一條罅隙海景。套房嘅硬件冇乜好挑剔,就係爭咁個靚啲嘅海景。
細細的泳池
設備:健身房很大,游泳池卻很細。喜歡游水就應該游得冇咁暢快。更衣室有蒸氣房桑拿,不過因為疫情都關閉了。美中不足就係冇熱水浴池。瑞吉冇行政樓層或者俱樂部之類嘅嘢,心思都在管家服務之上。 我最喜愛的香港奢華酒店.02- 瑞吉酒店
Drawing Room
我有選擇困難症,下午茶嘅鹹點同甜點好難揀呀!😰
在潤的早餐,食中式冇懸念
飛客限定圖:好很大隻鮑魚呀!
餐飲:酒店有兩間米芝連餐廳。被式嘅潤就 serve 早、午及晚餐。L’Envol就係法式,提供午同晚餐。下午茶就喺 Drawing Room,飲嘢就有 St. Regis Bar。所有餐廳嘅價錢都好進取,幫趁嘅話請先幫個荷包做好心理準備。當然若果你個房費包括咗啲 Dining credits 或者餐飲項目,咁就最好啦。早餐精緻,比較受歡迎嘅係中式早餐,因為可以食到鮑魚粥或者帶子粥,點性亦不錯。下午茶會有茶點車俾你揀鹹點同甜點,若果你有選擇障礙嘅話就大件事喇,唯一解決方法就係比多少少錢食個「全包set」。😝 Room service 性價比亦都不俗。個人覺得最抵食嘅就係海蜇滷水鮮鮑魚,288蚊就可以食到四件半隻手掌大嘅溏心鮑魚! 我最喜愛的香港奢華酒店.02- 瑞吉酒店
Opera Cake and the cute St Regis Bear ❤️🧸
服務:因為St. Regis,令我知道 Butler 管家呢個服務。由check in 入住、介紹房間設施,到預備咖啡或茶,甚至Unpack同Pack行李都可以有管家幫你。電話又得,用 app chat 又得,得咗。住得St Regis ,你就要「手殘」嘅想法,所有咖啡同茶都係免費,你甚至可以叫管家送壺熱水過嚟俾你都仲得,水都唔使煲!因為慶祝生日入住,管家更送咁一個 Opera cake 同瑞吉小熊,很窩心。 我最喜愛的香港奢華酒店.02- 瑞吉酒店
旋轉樓梯
備註:入住前最好訂定你想去嘅酒店餐廳,因為真係一位難求哦。

评分 ( 4人) 威望 理由 总评分: 威望 +38  查看全部评分
愿风裁尘
+ 2 感谢分享!
大小飞飞
+ 3 恭喜, 每10个回复奖励1个威望, 每贴最高奖励10威望。
木渎Kris
+ 3 感谢分享!
Chinaworm
+ 30 感谢分享!
鲜花 (25朵) 鲜花榜
颜先生2022-2-1 22:30
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
Franklin62021-5-10 23:44
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
lixt78912021-3-18 15:25
f20078562021-2-12 11:34
thankharvest2021-1-27 22:15
送了1朵鲜花:  谢谢分享!
上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

83 个评论

阿叻  钻石会员  2021-1-16 18:38:09  | 显示全部楼层
哩间就係个景差d,其他都好正
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 18:43:08  | 显示全部楼层
阿叻 发表于 2021-1-16 18:38
哩间就係个景差d,其他都好正
係呀,真係爭在個景!🪟
冲就完事了  蓝钻会员  2021-1-16 18:44:11  | 显示全部楼层
超喜欢香港瑞吉,,,
L’innommable  蓝钻会员  2021-1-16 18:46:19  | 显示全部楼层
冇Washlet對我而言都係一個turndown😂😂
Edmonton  终钻会员  2021-1-16 18:53:46  | 显示全部楼层
香港现在酒店价格都很合适,可以体验那些平常价格很高的品牌
Lovelyz8    匿名飞客  发表于 1970-1-1 08:00:00
post_deleted
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 19:02:16  | 显示全部楼层
冲就完事了 发表于 2021-1-16 18:44
超喜欢香港瑞吉,,,
超中意就快啲嚟住啦,不過呢期有啲爆。😅
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 19:02:54  | 显示全部楼层
L’innommable 发表于 2021-1-16 18:46
冇Washlet對我而言都係一個turndown😂😂
手是你最好嘅朋友呀。😌😏🤓😎😉😆
鲜花 (1朵) 鲜花榜
DavidWei2021-2-19 15:54
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 19:03:49  | 显示全部楼层
Edmonton 发表于 2021-1-16 18:53
香港现在酒店价格都很合适,可以体验那些平常价格很高的品牌
非常同意,不過套房價格長期企硬!😤
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 19:05:23  | 显示全部楼层
评论内容不可见
😌😤😢,想食好西,係要俾啲耐性!你努力啲去book 啦,一定得!
马鞍山下  白金会员  2021-1-16 20:15:24  | 显示全部楼层
而家好似平过Ritz?
Chinaworm  空乘  2021-1-16 20:27:04  | 显示全部楼层
威武。歡迎來到萬豪版。
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 20:30:29  | 显示全部楼层
马鞍山下 发表于 2021-1-16 20:15
而家好似平过Ritz?
呢個真係視乎時間同你個rate包啲咩。不過,SR一定新過RC!
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 20:31:29  | 显示全部楼层
Chinaworm 发表于 2021-1-16 20:27
威武。歡迎來到萬豪版。
🤭🤗🥺🥴👩🦲有啲怕羞添。
Chinaworm  空乘  2021-1-16 20:31:57  | 显示全部楼层
Alan Tsang 发表于 2021-1-16 20:31
🤭🤗🥺🥴👩🦲有啲怕羞添。
不用怕,我很溫柔。
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-1-16 20:32:58  | 显示全部楼层
Chinaworm 发表于 2021-1-16 20:31
不用怕,我很溫柔。
官人,唔好咁大力,我怕痛。🤫
Chinaworm  空乘  2021-1-16 20:33:59  | 显示全部楼层
Alan Tsang 发表于 2021-1-16 20:32
官人,唔好咁大力,我怕痛。🤫
我會就住谷友