发文
  • 新手指引 登录 注册
  • APP

逢星期五.Staycation.03 & 04

1159 20
主樓的Lounge Area
親愛嘅讀者,為你繼續介紹Al Maha 呢間沙漠渡假酒店。先講吓點去......
一係自己揸車,一係叫的士或者 Uber 入酒店。
間酒店位於阿拉伯聯合酋長國嘅杜拜沙漠保護區國家公園,距離杜拜國際機場有成40分鐘嘅車程,距離阿布扎比國際機場就更遠,要成一個半鐘頭。除咗的士同一般私家車之外,係唔會有其他公共交通工具去到呢間酒店。所以,我去同離開呢間酒店都係用預約車服務。
主樓入口
我晨早由阿布扎比國際機場出發,搭著預約好嘅車,穿過無數嘅公路,之後轉左入去一個沙漠區,條路越來越多沙,過咗一個閘口,之後再去到一個酒店嘅正式閘口。未完,架車仲要再行號一大段,先至開始見到啲好似帳幕房嘅物體喺老遠嘅地方,架車再駛多一大段路,先至到酒店嘅主樓。
大門只開一點
萬豪系嘅 The Luxury collection
呢個主樓,就係幫客人做入住登記同退房嘅地方,仲有餐廳酒吧都係呢度,大部份酒店活動嘅等候地方都係呢度。
另一邊看同一個Area
前枱座
Welcome Drink
從入面看大門
嚟到嘅時候,時間尚早,唔算太多人,所以辦理入住手續都好順暢。酒店職員check in之後,同我介紹咗收費餐飲同埋活動之後,我就已經可以去入住嘅帳幕屋喇。
主樓外的流水
入住之前已經用email溝通了 check in 時間,方便酒店安排帳幕屋。Check-in 需時唔算太耐,前枱小姐話俾我知屋已預備好,可以入屋喇!
遠一點看主樓
一般住酒店大家都應該由Reception搭電梯去房間樓層,再由電梯行到房間。不過喺Al Maha,係唔需要搭電梯,而係搭電車。
電車仔
細電車仔
大部的電車仔
酒店有好多電車仔俾住客使用,方便住客係酒店範圍內「走動」,例如我check in 之後就搭電車仔去我間屋,又或者我由我間屋去做Spa,都會有車仔接我。的確,渡緊假吖嘛,呢啲粗重野咪留返俾酒店做啦。
裝飾
不過,我都好 Enjoy 由酒店大堂餐廳步行返間屋。我間屋距離餐廳唔太遠,所以我多數都會飯後散步。
供車及行人使用的小路
看到路牌
Zoom 近一點個路牌
講到呢到,好似未講到間屋!是咁的,因為入房之前要講吓條門匙。係真門匙,而唔係大家一般住酒店都用到嘅匙咭。條門匙仲連住塊好大嘅皮製號碼牌,只可惜呢條匙冇得儲起(雖則我都唔係啲中意儲酒店匙咭嘅人)。
留低這串鎖匙,能怎用亦難知。
好喇好喇,下次真係登堂入屋。
祝你今晚staycation 愉快(如果有)。

评分 ( 2人) 威望 理由 总评分: 威望 +130  查看全部评分
木渎Kris
+ 100 life is better when shared
Chinaworm
+ 30 感谢分享!
鲜花 (10朵) 鲜花榜
木渎Kris2021-2-6 16:19
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
上海吴彦祖2021-2-6 10:07
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
yorukaze2021-2-6 03:37
香弟弟2021-2-6 02:39
lawlawlaw2021-2-6 00:18
上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

20 个评论

歆拐子9527  白金会员  2021-2-5 22:49:50  | 显示全部楼层
感谢分享
额,阅读有点慢
调皮的Steven  钻石会员  2021-2-5 22:59:43  | 显示全部楼层
唔該曬,期望茶館入面多d粵語報告
认得每一个字,连着看总感觉不顺
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-5 23:12:54  | 显示全部楼层
歆拐子9527 发表于 2021-2-5 22:49
感谢分享
❤️🤎💛🧡💙💜🖤🤍💖💕💓
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-5 23:13:41  | 显示全部楼层
我要吃如家酒廊 发表于 2021-2-5 22:50
额,阅读有点慢
慢讀有益。👍
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-5 23:14:09  | 显示全部楼层
白袍玛里奥 发表于 2021-2-5 22:52
唔该晒
唔駛唔該。😎
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-5 23:15:07  | 显示全部楼层
花卷爹 发表于 2021-2-5 22:53
看不懂粤语
粵語係要多聽多講多唱,加油!❤️
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-5 23:15:55  | 显示全部楼层
调皮的Steven 发表于 2021-2-5 22:59
唔該曬,期望茶館入面多d粵語報告
客氣喇,大家努力💪!❤️
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-5 23:17:20  | 显示全部楼层
依稀风韵生秋 发表于 2021-2-5 23:10
认得每一个字,连着看总感觉不顺
看不順就試吓用廣東話讀出嚟啦,一家好Jeng。❤️❤️❤️
鲜花 (1朵) 鲜花榜
依稀风韵生秋2021-2-5 23:21
调皮的Steven  钻石会员  2021-2-5 23:27:17  | 显示全部楼层
Alan Tsang 发表于 2021-2-5 23:15
客氣喇,大家努力💪!❤️
推廣粵語需要省港澳嘅大噶一齊努力💪
堕落月天使  黑钻会员  2021-2-5 23:39:12  | 显示全部楼层
羡慕现在还能在国外浪的小伙伴
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-6 07:16:21  | 显示全部楼层
Chinaworm 发表于 2021-2-5 23:57
威武
😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚😚
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-6 07:16:36  | 显示全部楼层
Griezmann01 发表于 2021-2-6 02:06
感谢分享
❤️🌹❤️🌹❤️🌹❤️🌹
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-2-6 07:17:52  | 显示全部楼层
堕落月天使 发表于 2021-2-5 23:39
羡慕现在还能在国外浪的小伙伴
唔係呢期,2019不用口罩飛的時候呢!