发文
  • 新手指引 登录 注册
  • APP

逢星期五.Staycation.13 & 14

893 18
親愛嘅讀者,今集開始為大家介紹杜拜Al Maha 沙漠渡假酒店嘅飲食。
呢度嘅房價係包一日五餐。係呀,係一日五餐:**餐、早餐、午餐、下午茶、晚餐。咖啡茶軟飲都包埋,酒精飲品、mocktail、cocktail 就要另外收費喇。
早午餐飲除咗係酒店餐廳食之外,都可以 room service 到住客間帳幕屋。不過我就冇係自己間屋食喇,總覺得「近廚得食」。若果你想私密度高啲,都不妨係屋度食。
先講吓**餐同下午茶。 逢星期五.Staycation.13 & 14
**餐 Pre-breakfast
**餐者,pre-breakfast 也。黎明都有教:唔好空肚食早餐,所以呢度真係設計咗個 pre-breakfast 俾早起嘅住客。點解早起?記唔記得之前有個睇隼嘅活動呢?6:30 AM 集合,瞓醒冇幾耐就去睇雀,最好有啲嘢落肚令自己醒啲啦。所以**餐就係喺呢個前提下誕生,飲杯果汁食件包,唔駛餓住參加活動。活動完結再食 Full breakfast ! 逢星期五.Staycation.13 & 14
果汁跟一些包點蛋糕 Juices with pastries and cakes
下午茶,就當然係午餐之後,晚餐之前啦。黃昏都有活動,活動前食個 tea傾下計就當然係好寫意啦。所有甜點都可以食 tea 食晒佢。 逢星期五.Staycation.13 & 14
下午茶時間 Afternoon tea time
誘人的包點 Seducing pastries
蛋糕跟馬卡龍 Cakes ans Macrons
糕點 Cakes
蛋糕仔 mini-cakes
中東系小吃,乾果。 Dried Fruits and nuts
餐廳區域仲有酒吧,下午開始就歡迎光臨,有興趣都不妨去浦吓吧! 逢星期五.Staycation.13 & 14
酒吧 Bar
留意番,酒吧在杜拜唔係太普遍,因為宗教關係,回教徒唔會飲酒。Bar is not that common in Dubai as muslims don’t drink.
**餐之後當然係早餐!
早餐可以係酒店餐廳或者送餐到屋。夠早到餐廳嘅話,室內室外用餐隨便你。我兩隻都試過,試完室外試室內! 逢星期五.Staycation.13 & 14
Outdoor breakfast 戶外早餐
早餐制式係半自助,其實同其他豪華酒店分別不大。每人揀一個主菜,其他果汁生果冷盤麵包及少量亞洲熱食任攞,當然都唔少得些少中東風味。Let the pictures speak 大家自己睇相啦。好難食唔飽嘅呢! 逢星期五.Staycation.13 & 14
Breakfast Buffet Table 自助早餐食物枱
Pastries fruit salad and yogurt 包點水果沙律跟乳酪
Hot items and milk 熱食跟奶
水果 Fruits
Middle-eastern snacks 中東小吃
Dip dip and bread 點點醬與包
辣蛋 Egg Shakshuka
Indoor breakfast 室內食早餐
Al Maha Omelette
若果送餐到屋食想再型啲,更加可以考慮 Floating Breakfast ,加錢食浮池早餐。我就冇試過喇(感覺太赤裸!),如果下次你嚟到呢間酒店想體驗一下,不妨話俾我知,兼開心些牙!
祝你今晚staycation 愉快(如果有)。

评分 ( 1人) 威望 理由 总评分: 威望 +3  查看全部评分
木渎Kris
+ 3 感谢分享!
鲜花 (3朵) 鲜花榜
Lviue2021-4-10 20:24
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
foncion2021-4-10 19:43
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
大老板跟班2021-4-10 19:17
上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

18 个评论

波波啪啪糖  白金会员  2021-4-10 19:46:08  | 显示全部楼层
读起来有点费劲
zhao5858    匿名飞客  发表于 1970-1-1 08:00:00
post_deleted
Edmonton  终钻会员  2021-4-10 21:06:56  | 显示全部楼层
感谢分享
-Ivan-  白金会员  2021-4-14 13:32:59  | 显示全部楼层
异域风情,真不错!
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:21:57  | 显示全部楼层
波波啪啪糖 发表于 2021-4-10 19:46
读起来有点费劲
証明你很有勁,所以才可以費勁!🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:22:35  | 显示全部楼层
评论内容不可见
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:22:46  | 显示全部楼层
评论内容不可见
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:22:57  | 显示全部楼层
Edmonton 发表于 2021-4-10 21:06
感谢分享
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:23:09  | 显示全部楼层
Griezmann01 发表于 2021-4-10 21:21
感谢分享
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:23:20  | 显示全部楼层
BebeWon 发表于 2021-4-11 07:36
感谢分享
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:23:33  | 显示全部楼层
进击的噜噜c 发表于 2021-4-11 09:46
不错不错
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎💗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-14 21:25:27  | 显示全部楼层
-Ivan- 发表于 2021-4-14 13:32
异域风情,真不错!
對呀,好想再去多幾次!🛕🤩
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-4-15 17:50:39  | 显示全部楼层
评论内容不可见
多謝晒!希望係特別好睇而唔係特別樣衰。😜🤪😎🤓🥳😝🙏🏼🙏🏼🙏🏼❤️❤️❤️