发文
  • 新手指引 登录 注册
  • APP

逢星期五.Staycation.15 & 16

408 10
親愛嘅讀者,今集繼續為大家介紹杜拜Al Maha 沙漠渡假酒店嘅飲食。今次講午餐同晚餐!
食完早餐,開心嘅時間過得好快,好快又會到午餐時間!午餐有三個course,喺一本厚 menu 入面揀頭盤、主菜同甜品。上頭盤嘅時候又會有麵包,臨尾飲咖啡或茶時又有朱古力,一定食飽飽! 逢星期五.Staycation.15 & 16
來一個清涼mocktail
講番menu 選擇,係超多,都係西式烹調方法為主,配小部份中東風味。頭盤有不同款式嘅沙律、湯;主菜有超多款:燒烤類、海鮮、三文治、粉麵、Pizza;甜品有 Crème Brûlée 、Tart、Cake、Crumble、雪糕、芝士、水果。 逢星期五.Staycation.15 & 16
Bread
Carpaccio
Soup
第一天午餐我食咗吞拿魚 Carpaccio 、烤牛柳同紅莓Crème Brûlée,簡單而美味!第二日遇上一位華籍侍應生,他介紹我食魚!初初都有啲猶豫,不過心想試食一條波斯灣嘅海鮮 Catch of the day都係有趣嘅體驗,不妨一試!如果,平時唔多食魚嘅我,食晒成條!魚肉好滑好多油呢,波斯灣嘅魚,可以Encore呀! 逢星期五.Staycation.15 & 16
Beef Filet
Catch of the day
Best Grilled fish
Tart
Creme burlee
Fresh mocktail
留意番,午餐嘅咖啡茶水係免費,其他飲品就要收錢嘅。我都有 chill 一 chill,午餐嗌個健康 mocktail 飲。😎仲有,中午時間比較熱,餐廳室內用餐比較舒適。 逢星期五.Staycation.15 & 16
A bit of alcohol at night
話咁快就係晚餐。玩完黃昏活動,就已經係晚餐時間。若果中意飲番兩杯先,可以去bar 先,否則直接去餐廳就可以搵個靚位食飯。
十一月嘅杜拜,日夜溫差可以很大。早餐午餐若果嫌太陽晒在室內的話,晚上不妨試一試露天晚餐。溫馨提示:晚上戶外有啲涼,記得著夠衫,亦可以善用餐廳提供嘅披肩。
Cocktail
Another cocktail
晚餐食啲咩?其實都係三道菜任揀頭盤主菜甜品,西式為主,有興趣可以食吓阿拉伯風味吧菜式。若果你有「咖喱癮」,更加可以提早預訂斯里蘭卡式咖喱。另外菜式之間都會有 「五光十色」嘅山sorbet 俾食客清一清味蕾,好體貼。 逢星期五.Staycation.15 & 16
Carviar Jelly on the top of Foie Gras
ServeD woth bread
Scallop
Sorbet
我食咗啲咩?第一晚食鵝肝醬加仿魚子醬、龍蝦意大利雲吞、提拉米蘇;第二晚食咗煎帶子,阿拉伯燒烤拼盤同紅棗慕絲。食咗西式同阿拉伯式之後,我想下次再來我會食西式多啲,不過都想試吓個咖喱。 逢星期五.Staycation.15 & 16
Lobster
Arabic Grill
Date Mousse
嚟到尾聲,都講一講呢度嘅服務:好好!基本上都係都係「認得所有住客並稱呼」嘅模式,唔會問房號。唔會「沒有一聲問候」,但亦都唔會過份熱情,剛剛好。 逢星期五.Staycation.15 & 16
多謝送花
不經不覺,一連十五篇介紹了杜拜呢間沙漠渡假酒店。係時候面對現實,返嚟香港!咁下個星期五講邊間酒店好呢?
祝你今晚staycation 愉快(如果有)。

鲜花 (8朵) 鲜花榜
自己加戏2021-7-13 11:12
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
deeple2021-5-9 22:54
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
不够不购2021-5-9 13:07
Lviue2021-5-9 12:31
Wolf_VIP2021-5-9 12:02
上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

10 个评论

hxdsmile  蓝钻会员  2021-5-9 09:42:28  | 显示全部楼层
不错
10pmpm  蓝钻会员  2021-5-9 09:47:05  | 显示全部楼层
uncle曾认真鬼马
Soul Mountain  黑钻会员  2021-5-9 10:30:42  | 显示全部楼层
好家伙您住那边多少天了
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-5-10 07:52:29  | 显示全部楼层
hxdsmile 发表于 2021-5-9 09:42
不错
😌😌😌😌😌謝謝你的不錯👌👌👌👌👌
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-5-10 07:53:07  | 显示全部楼层
进击的噜噜c 发表于 2021-5-9 10:07
不错奥
🙃🙃🙃🙃🙃謝謝你的不錯奧😎😎😎😎😎
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-5-10 07:54:39  | 显示全部楼层
Griezmann01 发表于 2021-5-9 22:47
感谢分享
不用客氣呀😗😗😗😗😗
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-5-10 07:55:12  | 显示全部楼层
Soul Mountain 发表于 2021-5-9 10:30
好家伙您住那边多少天了
就兩晚。😅😅😅😅😌😌😌😌😌
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-5-11 07:39:01  | 显示全部楼层
10pmpm 发表于 2021-5-9 09:47
uncle曾认真鬼马
🙃🙃🙃🙃🙃多謝讚賞🙂🙂🙂🙂🙂