发文
  • 新手指引 登录 注册
  • APP

「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店

5685 132
逢星期五.Staycation.17 - 28
(溫馨提示:此文為港式廣東話寫作,夾雜一定數量英文,以保留作者風格。看不慣或看不過眼者可自行決定離開,無謂眼冤。華文世界天地廣闊,所有批評港式或廣東話文章嘅留言,一律不作回覆。歡迎指正任何錯別字,更歡迎送花鼓勵!) 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
金鐘太古廣場上的第一間酒店:JW萬豪
親愛嘅讀者,香港澳門旅遊氣泡嘅新聞,令我忽然澳門想起一個地方:路氹。
總覺得路氹上嗰幾間大型綜合渡假村,其實暗地裡抄考著香港嘅太古廣場。喺一個大型商場上面,起咗幾間豪華酒店,各有特色,各不從屬,各有體驗。旅客若果遇上天氣不穩落大雨,唔出户外都仲可以行商場。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
黃昏拍
第二間同第三間嘅係….
港島香格里拉
港麗(a.k.a. 康來德)
平常沒有疫情嘅日子,我應該行太古廣場多過住太古廣場上面嗰四間酒店。就係因為疫情,一切都改變了。今集開始,將會講吓「金鐘四寶」。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
不過其實呢座大廈係有兩間酒店…
JW萬豪
奕居
四寶入面嘅第一間酒店喺1989年2月27日正式開幕,距離而家都已經32年有多,而最新淨嗰間酒店都有12年。間間酒店都有番咁上下歷史(a.k.a.歲月痕跡),都係著名品牌。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
JW萬豪望到的海景
比較一下:港麗望到嘅海景
四寶裡面,先講第一間開幕嘅JW萬豪。呢間酒店外型有如一條正方形柱體,非常對稱,一面向海,三面向山邊或城市。而自從中信大廈起好後,連海景都Block咁一截,四間酒店入面平均景觀最差。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
酒店大門口
泳池樓層向上望
酒店位於金鐘太古廣場樓上,地鐵直達,地鐵出閘有通道往太古廣場,第一間到嘅酒店就係呢間,日晒雨淋一定冇。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
酒店大堂落去萬豪金殿嘅樓梯
開揚景觀
  扶手電梯
大堂沙發區
Lobby Lounge
因為酒店係商場樓上,去邊都方便,地點真係冇得輸。再者,呢間酒店嘅平均餐飲性價比水平係香港咁多間Marriott Bonvoy 酒店s入面最好,冇失禮佢個Luxury Brand。之後再介紹啲餐廳。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
某層的電梯大堂
門s,感覺典雅(或曰舊)
好典雅
呢度嘅服務都唔錯,前台、餐廳、Lounge嘅職員、Housekeeping 都好有禮貌,好professional。以上呢啲都彌補番酒店景觀嘅不足。
其實大家上各大社交平台都應該見過呢間酒店嘅房間介紹。我嘅概括評論係:設計比較舊,保養好搭夠。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
海景套房的客廳
1989年開張中間有翻新,最近冇大修,所以呢個係好正常嘅效果。因為起酒店嘅時候係八十年代,呢度房間個樓底唔太高,空間感打折扣。不過,呢度啲設施大部份都保養得好好,冇乜殘舊污糟嘅感覺。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
市景套房嘅客廳
普通房就冇乜好講,應該有嘅嘢都有,正正常常。景觀大部份都係一般,唔好彩住係對住太古廣場其他幾楝建築物方向嘅話,壓迫感會大啲。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
飯廳
玻璃茶几
電視機,應該有五十吋吧。
一般套房嘅面積大概等於兩間普通房加埋,有客廳連飯廳、獨立睡房同大啲嘅浴室。海景套房同市景套房配備一樣好公平,真係爭在個景!空間大咗,可以擺多啲嘢,例如一套兩件沙發加一個玻璃茶几、圓形餐枱加四張椅、迷你吧區有一台微波爐。飯廳同客廳中間仲有好大地方可以做到Yoga! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
微波爐
冰座
應該係office出現多啲嘅 Cisco 電話
客廳望飯廳
帕拉蒙模式
套房嘅睡房連浴室同普通房嘅分別,大部分都係喺個浴室度。套房嘅浴室個浴缸係大啲同埋配備Jacuzzi 功能,浸浴之餘你仲可以玩嘖水。當然啦,住得套房用嘅淋浴備品都係大支裝嘅 Aromatherapy Associates ,仲有同牌子浴鹽,香氣逼人! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
睡房
有按摩功能嘅浴缸
洗手盤
Aromatherapy Associates
浴室備品
衣櫃裡
睡房嘅景觀基本上同客廳一樣,睡房除咗有睡床同辦公枱外,亦都有一張單人沙發連茶几。電視機當然都唔少得啦,係同客廳同款同size嘅。衣櫃喺一般套房嚟講比較細,亦都因為呢個衣櫃,攪到其中一邊落床位比較淺窄。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
床頭,這邊有藍牙喇叭。
床頭,這一邊有電話跟電燈控制。
床都舒服,你有其他枕頭選擇嘅話,都會紀錄在案,下次住嘅時候會自動效同款枕頭!兩床邊各有一個床頭櫃,一邊擺電話,一邊擺Bluetooth擴音器連USB叉電頭,方便住客床頭幫智能電話叉電,令你覺得冇咁落後。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
整張床照
海景,窗外看到的建築物還是很多。
Executive Lounge位於5樓,係同扒房 Flint 混合存在。疫情開始之後提供下午茶及黃昏雞尾酒。疫情之前有早餐提供,而家早餐就「被迫」要去 JW cafe 食。當然,一般 check in check out 服務呢度亦有提供。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
行政酒廊
沙發區
其實個Lounge都係俾住客們飲飲食食為主,個setup 基本上同到一般西餐廳冇分別。不同類型嘅座位選擇都有,人多人少都得。好多座位都係梳化椅,好疏肝。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
早上跟下午會放滿報紙
餐廳嘅座位
下午茶嘅茶點選擇好普通,當然一般英式下午茶嘅茶點呢到都有,自助制,味道正常,不過個鬆餅有啲weakest link 嘅感覺,麻麻地。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
下午茶嘅排場
下午茶時段嘅鬆餅
黃昏雞尾酒時段酒水充足,有專人調教雞尾酒,唯「冇香檳」有啲美中不足。食物方面就有冷熱小食數款。冷的有沙律小食芝士切粒水果甜點,大路正常。每晚嘅熱點變化比較大,不過都係以佐酒小食為主,配以一個澱粉質食品。吃過的有炸雞翼咖喱魚蛋炸魚薯條叉燒炒飯炒麵。上年仲有啲中式點心不過今年就冇喇。食物質素一般,唔特別難食但又唔特別好食,食飽當晚餐係可以嘅。不過唔知係咪因為呢期staycation package 都係有包 dining credit ,酒店都係想住客喺酒店其他餐廳食飯,所以lounge嘅食物就係普通啲囉。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
黃昏雞尾酒嘅酒水一覽
麵包跟芝士,仲有薯片
黃昏雞尾酒小食:炸雞翼、咖哩魚蛋、炸蕃薯條
小籠包
跟住講吓個 Flint 扒房,因為呢間扒房係同 Executive Lounge 融埋一齊!
呢間扒房有提供午餐同晚餐,有幸都試過。餐廳基本上就係行政酒廊,可以真接介紹食物。
嚟呢度冇得唔鋸扒,不同款式嘅牛都係要食嘅item,前菜都有唔同選擇,最食肉獸嘅選擇就當然係牛肉他他啦,其他選擇例如煎帶子、煎鵝肝或者龍蝦湯都唔錯嘅。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
牛肉他他
  韓國牛扒
甜品
呢度都會因為餐廳番咗啲正貨或者抵食貨而有 chef ‘s recommendations,試過食過韓牛,又試過兩人以上先可以食到嘅啖啖肉斧頭牛扒,都唔錯。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
麵包
煎鵝肝
煎帶子
龍蝦湯
兩個人先可以食晒嘅斧頭扒
甜品都唔錯,雪糕、疏乎厘、焦糖燉蛋都好正。爭啲唔記得,佢個麵包都好好食,不過要忍口否則會太飽呢! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
疏肝疏乎厘
焦糖燉蛋  
跟住講另一間餐廳 Fish Bar,順手睇吓個泳池!
Fish Bar 都係食海鮮為主,如果多人幫襯,不妨吃海鮮塔或者蟹龍蝦餅,都好似幾多人食呢。餐廳個廚房係開放式,真係近廚得食!客人可以睇到啲魚擺晒出來,睇吓邊啲新鮮,再order 個 catch of the day!因為係泳池旁邊,你都可以叫杯嘢飲邊游水。(不過疫情期間有啲難!) 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
泳池
香檳企鵝在Fish Bar 迎賓
Fish Bar
未開的 Fish Bar
餐廳內的半Open 廚房
上次幫趁就冇食魚,不過都有食龍蝦,用烤嘅製法,另外加個蜆肉周打湯,同杯 Mango & Kaffir smoothies 。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
麵包
蜆肉周打湯跟Smoothies
個湯好 creamy ,當然有蜆啦!隨枱送上嘅麵包份量好多,好難食得晒!因為又要留肚食個主菜!烤龍蝦唔會過老,有啲汁。配上粗邊薯條豆角紅蘿蔔仔同粟米,仲有沙律醬同茄汁俾你點薯條,真係大叔(粟)最愛!分量計,啲配菜其實幾乎多過隻龍蝦,一定食得飽哦! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
烤龍蝦跟一眾配菜大合照
航拍(即係高空向下俯瞰)烤龍蝦
都係泳池
再講自助餐廳 JW Cafe!
JW Cafe係全日制自助餐廳,疫情之前都嚟過呢度食自助餐。來JW萬豪 staycation 一定唔少得嚟呢度食個自助早餐。以質量計,呢度嘅自助早餐可以講係全港三甲之一。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
早餐:果汁、水果、沙律、乳酪、咖啡
先講果汁,呢度有一款洋蔥檸檬蜜糖水,飲落幾 Refresh,其他餐廳好似冇飲過!其他果汁同生果選擇都好多。沙律吧好大,沙律菜、油同醋嘅選擇都好豐富。煙三文魚仲伴埋 Bagel ,可以即場自製三文魚Bagel。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
果汁
自助沙律吧
Bagel 跟煙三文魚
中麵包區好大,所有唔同款式嘅麵包糕餅都會整齊排列好,伴以各式果醬、牛油、花生醬、多士爐,絕對吸引食客們! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
麵包區
熱食分中西兩大部門。西式嘅焦點當然係Egg station,可以落單點你想食嘅蛋,烚煎炒omelette班尼狄。中式就有大量唔同種類嘅點心,仲有新鮮炒起嘅春卷同炸餃,全部都好好食!麵檔係另一個受歡迎item,麵、菜、餸同湯嘅選擇都好多。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
Egg station
中式自助區
麵檔
想好好嘆一個靚早餐,最好早啲起身早啲到。咁就可以揀個開揚少少嘅位坐,可以遠望住街景食早餐,零舍舒服! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
中西合璧嘅熱食
九唔搭八嘅早餐組合
麵檔冇食麵
講另一間餐廳 The Lounge。
叫得 The Lounge,餐廳位置當然係喺酒店嘅大堂啦。酒店大門入口行幾步就已經到達餐廳入口。餐廳嘅用餐區基本上係成個大堂,非常大,景觀雖然係市區街景,不過因為有兩層以上咁高嘅落地玻璃,日間時間呢度感覺幾開揚。
今次介紹吓個週日早午餐 Brunch。採用自助餐形式嘅 Brunch,食物豐富到要分上中下集先show得晒。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
Lounge 進餐區,非常開揚
天氣好嘅日子,呢度食嘢係幾好。
凍食方面,有凍海鮮例如龍蝦麵包蟹大蝦青口,魚生刺身都有五至六種,煙燻三文魚當然唔少得啦。仲有魚子醬,少少咁加個超迷你薄餅咁食,仲有即場切嘅西班牙火腿及其他cold cut配哈蜜瓜,仲有芝士伴法國麵包。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
海鮮
芝士跟青提子
刺身跟其他冷盤
火腿
龍蝦與蟹
蝦、蟹腳跟青口
即場切火腿
魚子醬
享受一下,加錢飲香檳
雖然凍食都已經有好多海鮮,熱食其實都有唔少海鮮啵。最矚目嘅就係有熟嘅芝士焗蠔同芝士焗龍蝦。家禽類方面呢,就有煎鴨肝、烤鴨伴薄餅、燒乳鴿同埋海南雞。肉類方面,就有燒牛肉、烤羊架同埋叉燒。未夠飽嘅話不妨去麵檔,叫個水餃麵食! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
龍蝦
烤鴨
叉燒烤乳鴿海南雞
烤羊架
燒牛肉
煎鴨肝
焗三文魚
水餃麵
芝士焗蠔
食甜品會用另一個胃,而呢度嘅甜品都係喺另一個區域擺放!
甜品在另一區
西式為主,各式各樣嘅切餅同批,唔同種類嘅奶凍、酥餅、仲有喺 executive lounge 度見過嘅鬆餅、麵包布甸,班蘭蛋糕、冬甩。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
水果跟糕餅
麵包布甸跟鬆餅
靚靚批
酥餅
蛋糕s
中式方面,就有豆腐花同紅豆沙。生果同果汁當然唔少得。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
中式甜點
若果以上嘅甜品都滿足唔到你嘅訴求,我估食雪糕都應該可以滿足到你喇!呢度除咗 Haagen-Dazs之外,仲有軟雪糕,幫襯嗰日更加有榴槤味軟雪糕! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
雪糕
若果你鍾意食甜品嘅話,就記得留少少肚喇。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
果汁s
食物質素呢係唔錯嘅,服務亦好貼心。當然,我唔會話食一個Brunch要正價七百幾蚊會係好抵,不過因為好多信用卡都會有折扣,埋單都可能係六百幾蚊,可接受啦。若果想豪少少,可以加多百零蚊,就會有得任飲香檳。若果你飲酒嘅話,呢百零蚊都值得比嘅,平時一杯香檳都要呢個價錢啦! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
Lounge行落去萬豪金殿
壓軸當然要講級數最勁啲嘅餐廳啦:萬豪金殿。
萬豪金殿係香港JW Marriott 嘅米芝蓮中菜餐廳,有一粒星星。餐廳一有星呢,就特別難book位喇。有心想食嘅話, book完房之後就記得即刻去book埋餐廳喇!估計午餐時間會特別難book,因為「入場價」相對比較低。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
餐廳內嘅一角
間餐廳咁出名,所以你大可以參考大量唔同嘅報道同social media ,去睇吓餐廳有乜名菜。若果你book嘅房價包埋dining credit 就不妨善用佢嚟食餐星星飯。
食過一次午餐,吃了部份名菜:茶皇香燻雞、萬豪貴妃叉燒、杏仁濃湯煎花膠、龍蝦粒蟹肉焗釀蟹蓋、排骨蒸陳村粉同松露金網卷。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
叉燒
花膠
蟹蓋
陳村粉
網卷
所有嘢都好食,好難去文字記錄低究竟有幾好食,再去book位食應該最實際!
食得好飽,要打包啲叉燒同雞返屋企再食,冇叫甜點。不過餐廳都好好咁送咗小甜點俾我哋食,真係飽到上心口! 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
小甜點
嚟到介紹香港JW萬豪嘅尾聲,總結返間酒店嘅體驗:房間跟設施比較舊但保養不錯,餐飲水準好好。雖然房間景觀比較輸蝕(金鐘四寶所有酒店計),但嚟staycation 食吓嘢都係一個唔錯嘅選擇。 「金鐘四寶」的第一間:香港JW萬豪酒店
多謝細讀,歡迎大家送花。唔明廣東話即管問,一定解俾你聽!
祝你今晚staycation 愉快(如果有)。
标签: 香港JW万豪

评分 ( 2人) 威望 理由 总评分: 威望 +18  查看全部评分
Chinaworm
+ 12 感谢分享!
大小飞飞
+ 6 恭喜, 每10个回复奖励1个威望, 每贴最高奖励10威望。
鲜花 (144朵) 鲜花榜
Interedge2024-1-12 02:20
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
mangomangoice2023-11-11 17:52
送了1朵鲜花:  感谢前辈!
维他柠檬柴2023-6-11 04:33
送了1朵鲜花:  Life is better when shared!
RoyanaLin2023-1-26 23:37
Kelvin Cheung2022-9-15 10:40

本帖被以下话题推荐:

上一篇:  下一篇: 

关注本版大神,阅读更多精彩好文

132 个评论

Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-15 22:57:36  | 显示全部楼层
评论内容不可见
不要去羨慕,不要去妒忌。在香港的人,都有想到澳門到國內走走哦。😅
鲜花 (1朵) 鲜花榜
明日之后2021-8-16 18:55
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-15 23:07:42  | 显示全部楼层
评论内容不可见
係嘅,你說得對。不過…之後講Conrad再說。😎
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-15 23:09:06  | 显示全部楼层
评论内容不可见
恭喜你,醒目仔,多看多懂。🤪
waclly83  银卡会员  2021-8-15 23:24:58  | 显示全部楼层
非常详尽,期待另外三宝。冒昧问下疏肝系咩意思?
鲜花 (1朵) 鲜花榜
hodavid19852021-8-17 15:31
送了1朵鲜花:  慰问慰问!
JW樣樣野都幾ok,唯獨輸左個海景。
gzronni  钻石会员  2021-8-15 23:46:20  | 显示全部楼层
好用心的报告,送花,期待后续
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-15 23:50:59  | 显示全部楼层
waclly83 发表于 2021-8-15 23:24
非常详尽,期待另外三宝。冒昧问下疏肝系咩意思?
長輩常以「疏肝」形容抒發鬱結,有心情暢快的意思。疏肝可作動詞或形容詞,例如人們常以「好疏肝」形容做一些令心情愉快的事。
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-15 23:51:45  | 显示全部楼层
东海龙宫龟丞相九千岁 发表于 2021-8-15 23:35
JW樣樣野都幾ok,唯獨輸左個海景。
不能同意更多 Cannot agree more🤣
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-15 23:53:41  | 显示全部楼层
gzronni 发表于 2021-8-15 23:46
好用心的报告,送花,期待后续
也謝謝你用心閱讀,字多圖多,耐性少有
一點都不能。😌
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-16 07:20:55  | 显示全部楼层
评论内容不可见
不用客氣。多謝收看。😌😊
Alan Tsang  蓝钻会员   楼主| 2021-8-16 07:23:38  | 显示全部楼层
评论内容不可见
最近還好,外來輸入的少不免。大部份都在隔離期發現了,沒有引發社區感染。
调皮的Steven  钻石会员  2021-8-16 10:20:23  | 显示全部楼层

回帖奖励 +1 威望

btw想问下维港焰火边间好睇d?

回帖奖励 +1 威望

感谢分享